söndag 13 maj 2012

New York Blueberry Cheesecake



New York Blueberry Cheesecake. En underbar, mäktig cheesecake med en härlig smak av blåbär. Kesellan och den vita chokladen i kakan gör den verkligen helt oemotståndligt god. Cheesecake är något av en favorit hos mig. Det är aldrig fel med cheesecake och det går att göra i så otroligt många olika former och smaker. I miniformat, i cupcakevariant eller som denna gång - en helt fantastiskt New York Blueberry Cheesecake från Leila. Cheesecake är något jag älskar och helt klart något som ni kommer få se mycket mer av i framtiden!
Kakan är perfekt att göra dagen innan. Den blir bara bättre av att få stå en natt i kylen och sätta sig ordentligt. Jag var lite för sent ute och hade bara tid att låta cheesecaken stå i 5 timmar. Detta resulterade i lite ojämna och inte så vackert skurna bitar - men oj så gott det var! Om du inte har tillgång till varmluftsugnsfunktion som receptet beskriver går det lika bra att baka cheesecaken med vanlig ugn, men höj då temperaturen med 20-25 grader.

New York Blueberry Cheesecake

  • 300 g digestivekex
  • 150 g osaltat smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl majsmjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 600 g Philadelphia
  • 2,5 dl kesella 10%
  • 3 ägg
  • 1 dl vispgrädde
  • 200 g vit choklad av fin kvalitet
  • 1 dl blåbär (färska eller frysta och tinade)

Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Krossa kexen i en mixer, jag lägger oftast kexen i en plastpåse och krossar dem med hjälp av en kavel eller liknande. Smält smöret och blanda med de krossade kexen. Tryck ut blandningen i en botten av en form med löstagbar botten. Grädda kakbotten i 10 minuter och låt den svalna. Höj temperaturen i ugnen till 200 grader. Blanda socker, majsmjöl och vaniljsocker till en jämn smet i en skål. Rör ner kesella och Philadelphia och vispa krämigt och luftigt. Tillsätt äggen under ordentlig omrörning. Häll i grädden lite i taget under vispning. SMält chokladen över vattenbad och rör ner i smeten. Häll smeten över botten och strö över bären. Grädda kakan i 30 minuter. Om kakan börjar bli för gyllene, täck med aluminiumfolie. Stäng av ugnen och låt sedan kakan stå på eftervärmen i 30 minuter. Låt cheesecaken svalna i 6-8 timmar, helst över natten innan den serveras.

1 kommentar:

  1. Jag gillar cheesecake massor! De är så krämiga och goda!

    SvaraRadera