tisdag 29 maj 2012

Vertical layer cake

Ända sedan jag först såg idén med vertikala tårtbottnar har jag velat baka en egen, liknande tårta och då min pappa fyllde år bestämde jag mig för att göra slag i saken och testa det hela. Det är lite trixigt med de olika tårtbottnarna och tid tar det, något som ledde till att den tänkta steg-för-steg beskrivningen inte kom till då det var alldeles för sent för min kamera att klara av att ta några som helst bilder. Men oj vad häftigt resultatet blir! Det blev en rejäl överaskning för alla då tårtan skars upp och tårtbottnarna var åt "fel" håll.

Så om ni känner för att göra en lite annorlunda tårta är detta verkligen en rolig idé. På Lisas underbara blogg finns den här fenomenala steg-för-steg beskrivninen i bilder om det känns svårt att hänga med i texten. Inspirationen till tårtbottnarna fick jag från fantastiska Linda på callmecupcakes hallonbrownietårta och det är därifrån jag tagit recpeten på choklad- och hallonbottnen, hallonfrostingen och chokladglasyren. Den vita botten var en underbar vaniljbotten.


Vertical layer cake


Choklad- och hallonbotten


  • 225 g smör
  • 200 g mörk choklad
  • 3 dl ljust muscovadosocker
  • 1.5 dl strösocker
  • 4 stora ägg
  • 4.5 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 1 tsk bakpulver
  • 100 g hallon

Sätt ugnen på 175 grader. Skär smöret i tärningar, hacka chokladen grovt och häll i en stor kastrull. Smält tillsammans på låg värme. Låt svalna. Vispa under tiden muscovadosocker, strösocker och ägg ljust och luftigt. Blanda mjöl, kakao och bakpulver i en skål. Häll det smälta smöret och chokladen i äggblandningen och vispa till en slät smet. Sikta ner de torra ingredienserna och rör försiktigt tills smeten är jämn och fin. Häll smeten i en smord och mjölad form (26 cm). Jämna till ytan och tryck ner hallonen. Grädda i cirka 50 minuter. Testa med en sticka efter cirka 45 minuter, stickan ska komma ut ren. Låt kakan svalna och sätt sedan in i frysen för att bli enklare att hantera.

Vaniljbotten


  • 5 stora äggvitor
  • 1,8 dl mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 1 msk vaniljsocker
  • 280 g (cirka 4,67 dl) vetemjöl
  • 3 msk maizena
  • 350 g (cirka 4,1 dl) strösocker
  • 3 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
  • 170 g smör

Höj temperaturen i ugnen till 180 grader. Blanda äggvitor, mjölk och fröna från en vaniljstång. I en annan bunke, blanda vaniljsocker, mjöl, maizena, bakpulver och salt. Sikta blandningen tre gånger och blanda sedan runt ordentligt. Skär smöret i tärningar och tillsätt lite i taget till de torra ingredienserna samtidigt som mjölkblandningen hälls i försiktigt. Gör detta i minst tre omgångar och vispa ordentligt mellan gångerna. Blanda alltsammans ordentligt i ett par minuter. Häll över i en smord form (26 cm) och grädda i ugnen i cirka 30 minuter. Testa med en sticka efter 25 minuter, kakan ska vara helt genomgräddad. Om kakan börjar bli brun kan du lägga över ett bakplåtspapper. Låt svalna och sätt sedan in i frysen för att kakan ska bli enklare att hantera.


Nu är det dags att sätta ihop de båda tårtbottnarna till den vertikala tårtan. Jämna till de båda bottnarna så att de är lika höga. Rita ut ringar på ett papper eller en kartong. Jag valde att göra fyra olika ringar och ritade därför tre lika stora ringar på pappret. Men det går bra att rita ringarna lite som man vill. Dock kan det vara bra att inte göra ringarna för tunna då de kan bli svåra att hantera. Lägg mallen på tårtbottnen och skär med en vass kniv efter mallen. Håll kniven rakt ner när du skär för att få en jämn kant. Gör sedan likadant på den andra tårtbottnen. Klipp bort den yttre ringen så att det återstår två cirklar på pappret. Upprepa nu steget med att skära efter mallen på båda kakorna och klipp sedan ut den sista cirekeln och återupprepa en sista gång. Nu är varje kaka delad i fyra cirklar. Skär ett jack i de tre yttre ringarna på båda kakorna och ta isär ringarna. Bygg ihop bottnarna så att de är varannan mörk, varannan ljus ring. Dra åt kakan med plastfolie och häll vaniljsirap i skarvarna. Receptet på sirapen finns nedan. Ställ kakan i frysen i minst en timme (jag hade kakan i frysen över natten). Ta ut kakan och låt den stå framme en stund innan det är dags att frosta kakan.

Vaniljsirap


  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 2 tsk vaniljsocker 

Häll ner socker och vatten i en kastrull. Koka upp tills sockret smält. Ta av kastrullen från värmen och rör ner vaniljsockret. Droppa ner sirapen i skarvarna på kakan. Sirapen fungerar som ett klister och håller ihop de olika delarna.


Swiss meringue raspberry buttercream


  • 4 stora äggvitor
  • 200 g (Cirka 2,33 dl) strösocker
  • 250 g rumsvarmt smör
  • 100 g hallon

Blanda äggvitor och socker i en värmetålig skål och placera över ett vattenbad. Låt vattnet i kastrullen sjuda och värm blandningen under konstant omrörning tills blandninen är cirka 65 grader. Om du saknar termometer, något som jag gjorde eftersom min bestämde sig för att gå sönder just som jag stod med blandningen på plattan, går det lika bra utan. För att avgöra när den är klar tar du bara upp lite av blandninen mellan fingertopparna och gnuggar den lätt. När sockerkristallerna har smällt och det inte längre känns kornigt mellan fingrarna är det dags att ta av skålen från vattenbadet. Ta bort skålen från kastrullen och vispa blandningen med elvisp eller köksassistent tills blandningen blir till en ordentligt vit och fast maräng. Vispa tills marängen har svalnat, cirka 10-15 minuter. Tillsätt smör en liten bit i taget. Vispa ordentligt mellan varje smörbit, jag brukar se till att räkna till 15 mellan varje. Det tar sin lilla tid men är väl värt det. I detta skede är det lätt hänt att smörkrämen skär sig och ser mer ut om en halvdan äggröra än en fin frosting. Men ge inte upp! Det är lätt att fixa till, smörkrämen är väldigt förlåtande. Om smörkrämen är för kall, sätt tillbaka skålen över vattenbadet i några sekunder och testa sedan att vispa igen. Är den istället för varm, sätt in skålen i kylskåpet i 10 minuter och vispa igen. När smörkrämen når en fin, silkeslen konsisten, är det dags att tillsätta hallonen, men först måste dessa bli till en fin puré. Mosa eller puréa hallonen ordentligt och sila bort kärnorna genom en finmaskig sil. Som ni kanske ser på bilderna var detta ett stag jag inte kunde göra då jag var på landet där jag verkligen inte kunde hitta vår gamla sil. Detta resulterade i en lite ojämn frosting, så om du har tillgång till en sil, hoppa inte över det steget. Blanda nu ner purén i smörkrämen och vispa sedan i några minuter till tills frostingen är jämn och fin.

Spackla tårtan med ett tunt lager frosting så att det täcker överallt. Ställ in tårtan i kylen i 30 minuter eller tills frostingen har stelnar något och spackla sedan på ytterligare ett lager av frostingen tills tårtan är helt jämn. På detta sätt hålls smulorna från tårtan inne så att tårtan blir jämn och fin. Sätt in tårtan i kylen igen tills dess att chokladglasyren är färdig.

Chokladglasyr


  • 100 g mörk choklad (70%)
  • 50 g smör

Hacka chokladen grovt och skär smöret i små tärningar. Häll ner i en kastrull och smält på låg värme. Låt svalna tills glasyren tjocknat något men fortfarande har rinnande konsistens.

Montering:


  • Hallon efter smak

Häll chokladglasyren över tårtan, jobba fort då chokladen stelnar fort. Dekorera tårtan med hallon efter smak.


Tårtan var otroligt uppskattad och åts upp till sista lilla smulan. Kombinationen av hallonbrowniebotten, vaniljbotten, hallonfrosting och chokladglasyr var helt perfekt. Men det bästa är nästan att det ligger en helt färdig botten till i frysen som bara väntar på att bli omgjord till ännu en fantastisk tårta...


lördag 26 maj 2012

Mini chokladcupcakes med hallonfrosting


Minicupcakes måste vara en av de bästa uppfinningarna inom bakvärlden. En vanlig cupcakes kan ju vara väldigt mäktig och mättande och då är minicupcakes perfekt. Man får samma underbart goda smak fast i miniformat istället. Och om man är riktigt sugen är det ju väldigt enkelt att bara ta ännu en cupcakes, eller kanske två till. Det är perfekt när det bjuds på flera olika desserter så att man kan smaka lite av varje. Dessutom är de ju så oemotståndligt söta att titta på. Dessa cupcakes, med sin härliga chokladbotten inspirerad av den amerikanska chokladkakan Devil's Food Cake och friska hallonfrosting, är både otroligt söt att titta på och ljuvligt god att äta. Det är tur att de är i miniformat så att man har en anledning att äta flera.

Mini chokladcupcakes med hallonfrosting


Receptet räcker till cirka 36 stycken minicupcakes

  • 50 g smör
  • 1 1/2 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 ägg
  • 1 dl varmt vatten
  • 1/2 dl kakao
  • 2 1/4 dl vetemjöl
  • 1 nypa salt
  • 1 1/2 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 180 grader. Vispa rumstempererat smör och socker riktigt mjukt och luftigt. Blanda ner ägg och vaniljsocker och vispa till en jämn smet. Blanda varmt vatten och kakao i en skål. Rör ordentligt tills alla klumpar är upplösta och vispa sedan ner kakaoblandningen i smeten. Sikta ner vetemjöl, salt och bakpulver och vänd försiktigt runt i smeten tills allt precis är blandat. Ställ små pappersformar i en minimuffinsplåt och fyll varje form till 3/4. Grädda cupcakesen i ugnen i cirka 15 minuter, testa med ett sticka att de är klara. Ta ut cupcakesen ur formen och låt svalna på galler.

Hallonfrosting


  • 250 g hallon
  • 1 lime
  • 3 msk strösocker
  • 60 g smör
  • 100 g Philadelphia
  • 5 dl florsocker

Häll i frysta hallon, strösocker och saften från en lime i en liten kastrull. Mosa hallonen och koka tills såsen är varm och rinnande. Ta av från värmen och kila bort kärnorna genom en finmaskig sil. Låt svalna. Blanda 5 msk av hallonsåsen med smör, philadelphia och florsocker. Vispa ordentligt till en fluffig och jämn frosting. Spritsa frostingen på de svala chokladcupcakesen. Garnera gärna med silverkulor.

onsdag 23 maj 2012

Hallonmacarons


Idag blir det ett recept på dessa fantasiskt goda hallon och vitchoklad macarons. Macaronsen bestod av vaniljmacarons med en hallon och vitchokladfyllning. Är de inte otroligt söta? Jag är helt fast i macaronbakning nu, det finns så många spännande kombinationer att testa. Nästa gång vill jag göra några riktigt färgglada macarons.

Receptet är precis som med citronmacaronsen baserat på en italiens maräng med sockerlag. Någon gång ska jag nog ta och testa att baka macarons utan sockerlag för att testa hur det går. Är det någon som har något bra recept eller som har testat båda varianterna (med och utan sockerlag) och som har någon favorit? Men egentligen, varför ändra på ett vinnande koncept? Receptet är beräknat till 30 stycken macarons (60 macaronshalvor).

Hallonmacarons

  • 120 gram rumstempererade äggvitor (uppdelat i två skålar)
  • Fröna från en vaniljstång
  • 35 g socker
  • 150 gram mandelmjöl
  • 150 gram florsocker

Till sockerlagen:

  • 150 gram socker
  • 50 gram vatten

Sätt ugnen på 160 grader. Vispa 60 gram äggvitormed fröna från en vaniljstång till ett hårt skum och tillsätt 35 gram socker under omrörning. Koka upp sockerlagen på hög värme i en liten kastrull tills temperaturen når 118 grader. Blanda ner sockerlagen i marängsmeten, sockerlagen ska hällas ner i en smal stråle i marängen under konstant omrörning. Vispa sedan marängen på hög fart i cirka 10-15 minuter tills den kallnat helt och fått en glansig konsistens.

Sila mandelmjölet och florsockret. Rör i resterande 60 gram äggvita i mandel och florsockerblandningen och tillsätt om så önskas någon färg. Sedan är det dags att blanda ihop marängen med mandelblandningen, detta görs genom att marängen försiktigt vänds i mandelblandningen och mixas mycket försiktigt samman till en jämn smet med hjälp av en slickepott. Var mycket försiktig så att smeten inte blandas för mycket, detta kan medföra en alldeles för rinnig smet som är omöjlig att spritsa.

Fyll en spritspåse med rund tyll med smeten och spritsa ut små rundlar på bakpappersklädd plåt, de rinner ut en del så spritsa inte för nära varandra. Låt macaronsen stå cirka 30 minuter i rumstemperatur innan de gräddas så att de får en torr hinna och lättare håller sig fina. Grädda macaronsen i ungefär 10-15 minuter i mitten av ugnen. Jag använder en extra, tom plåt under den andra när jag gräddar macaronsen. Låt macaronsen vila en stund innan bakplåspappret tas ut ur plåten och låt sedan svalna helt innan de fylls med valfri fyllning. Jag gjorde hallon och vitchokladfyllning.

Hallon och vitchokladfyllning:

  • 125 gram vit choklad
  • 50 gram färska eller tinade frysta hallon
  • 2 msk vispgrädde

Hacka chokladen till hallonkrämen. Mixa hallonen till en slät puré och koka sedan upp purén tillsammans med vispgrädden i en liten kastrull. När purén kokat upp, ta av kastrullen från plattan och häll hallonröran över den vita chokladen. Rör tills smeten är jämn och låt sedan fyllningen stelna en aning i kylen så att den är lagom tjock att spritsa.

Försök att para ihop de olika macaronhalvorna i jämnstora par och sätt ihop dessa med hallonfyllningen mellan.


Så goda! Och ännu godare blir de efter en dag i kylskåpet.

måndag 21 maj 2012

Frukostfrallor


Finns det något bättre än nygräddat bröd på morgonen? Dessa frukostfrallor är helt perfekta. Enklare går inte att hitta. Degen blandas ihop snabbt på kvällen och kalljäser i kylen över natten. På morgonen är det bara att skjutsa in frallorna 10 minuter i ugnen och så har man färskt, vamt bröd att njuta av. Om inte alla bröd går åt går de utmärkt att frysa in så fort de har svalnat, de är perfekt att ha och ta fram då suget efter färskt bröd sätter in och ingredienserna inte finns i skåpet hemma. För mig som inte brukar baka så mycket bröd passar dessa frallor perfekt, inga krångliga ingredienser och jäsningen över natten är bara så smidig. Med rätt recept behöver hemmagjort bröd inte alls vara så mycket krånligare.


Frukosfrallor


Receptet räcker till cirka 8-10 frallor.

  • 20 g jäst
  • 2 dl vatten
  • 1 msk honung
  • 1 tsk salt
  • 1 dl grovt rågmjöl
  • 5 dl vetemjöl
  • Sesamfrön

Lös upp jäst i det kalla vattnet. Rör i honung och salt. Blanda ner mjölet och arbeta degen ordentligt. Dela degen i 8-10 bitar och rulla till jämna bullar. Läll bullarna på bakpappersklädd plåt och ställ under duk i kylen över natten. Ta ut plåten på morgonen och sätt på ugnen på 250 grader. Pensla frallorna med vatten och strö över sesamfrön. Grädda frallorna i cirka 10 minuter.

lördag 19 maj 2012

Blueberry Cheesecake Ice Cream

För ett tag sedan var det så där jättehärligt vädet - strålande sol och jättevarmt ute. En typisk dag för glass. Jag har aldrig gjort glass förut men jag kände att det var dags att prova att göra min egna. Att välja vilken smak som skulle bli först ut att testas var inte lätt. Men om ni kanske minns så gjorde jag för ett tag sedan en god blåbärscheesecake och det slog mig att det vore jättegott att göra en glassvariant av den cheesecaken. Så först ut att testas blev en blueberry cheesecake ice cream och för att göra den riktigt cheesecakeaktig hade jag i både philadelphia och digestivekex. Eftersom jag inte har en glassmaskin hemma var jag tvungen att gå och röra runt i glassen var 20:e minut. Trots detta lite tidskrävande moment är hemmagjord glass något som kommer bli till en vana här hemma. Jag har ända sedan jag smakade Ben & Jerrys Cookie Dough varit helt övertygad om att det inte existerar någon godare glass. Nu vet jag att Cookie Dough har fått sig en värdig konkurens. Denna glass var verkligen helt perfekt på alla sätt och vis. Nu ser jag fram emot att exprimentera med nya glassmaker, hemmagjord glass är verkligen bara så gott!


Blueberry Cheesecake Ice Cream


  • 3 äggulor
  • 2 dl socker
  • 3,5 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 350 g bär, i min glass hade jag i blåbär samt lite rester av hallon
  • 125 g Philadelphia
  • Digestivekex efter smak

Vispa äggulor och socker vitt och fluffigt. Blanda grädde, mjölk och vaniljsocker i en kastrull och värm försiktigt tills blandningen just börjar koka. Ta av gräddblandningen från plattan och häll en liten del över äggblandningen. Rör om ordentligt och häll över resten. Blanda väl och häll sedan tillbaka smeten i kastrullen och värm tills något tjockare konsistens, för mig tog det ungefär 10 minuter. Under tiden, mosa eller purea bären och tillsätt sedan dessa när smeten på plattan tjocknat något. Ta bort kastrullen från värmen och rör ner Philadelphia. Låt svalna och häll sedan upp glassen i en form och ställ in i kylen tills glassen är ordentligt kall. Ta ut ur kylen, blanda ner krossade digestivekexbitar efter smak och ställ in glassen i frysen. Om du har en glassmaskin kan du nu istället använda denna och spara mycket tid och energi. Annars är det dags att ställa klockan och röra om i glassen ungefär var 20:e minut tills glassen når lagom konsistens, vilket tar ungefär 4 timmar.


Ta ut glassen i rumstemperatur en stund före det är dags att smaka och servera gärna med lite digestivekexsmulor på toppen.


torsdag 17 maj 2012

Chokladcupcakes med kolafrosting och toffee bitar


För ett tag sedan sökte jag runt på internet efter inspiration för något riktigt gott att bjuda på till fikat. Efter att ha klickat bort det ena efter det andra fastnade jag framför en bild på några helt fantastiska chokladcupcakes med toffee crunch. Snabbt hade jag bestämt mig för att jag ville testa något liknande och efter ett tag stod det ett gäng chokladcupcakes med kolafrosting och ja, just toffee crunch framför mig. Jag måste säga att dessa cupcakes var verkligen extra allt. En otroligt god och saftig chokladcupcake i botten, över det ett lager swiss meringue buttercream på hemmalagad kola, doppad i chokladglasyr och toffee crunch och med ett avslutande lager kolafrosting på toppen. Kan det bli sötare, eller godare?

Cupcakesen kan kännas lite omständiga att göra, men låt er inte avskräckas av den hemmagjorda kolan eller lite kluriga smörkrämen. Det är enklare än det låter och resultatet är väl värt slitet i köket! Den hemmagjorda kolan är himmelskt god. Den går självklart att ersätta med köpt kolasås, men resultatet blir en alltför söt frosting då köpt kolasås oftast är sötheten själv. Jag skulle verkligen rekommendera att ta den lilla extra tiden och göra den hemmagjorda kolan. Långt ifrån allt går åt till cupcakesen och det som blir över står sig bra flera veckor i kylen. Den är perfekt till andra bakverk eller som en extra topping på glassen.

Chokladcupcakes med kolafrosting och toffee bitar


Receptet räcker till 12 cupcakes.

Chokladcupcakes:


  • 50 g smör
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 ägg
  • 1 dl varmt vatten
  • 1/2 dl kakao
  • 2 1/4 dl vetemjöl
  • 1 nypa salt
  • 1 1/2 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 180 grader. Vispa rumstempererat smör och socker tills det är mjukt och luftigt. Tillsätt ägg och vaniljsocker och vispa till en jämn smet. Blanda varmt vatten och kakao i en skål och se till att alla klumpar löst upp sig, tillsätt sedan kakaoblandningen till smeten. Sikta ner de torra ingredienserna och vänd försiktigt runt smeten. Tänk på att inte blanda för mycket, bara tills allt precis är blandat. Lägg ner formar i en muffinsplåt och fyll till drygt hälften. Grädda i ungefär 25 minuter, en sticka ska komma ut ren. Ta ut cupcakesen ur muffinsplåten och låt svalna på galler.

Caramell swiss merengue buttercream


  • 6 äggvitor
  • 240 g (2,82 dl) strösocker
  • 270 g smör
  • 1/4 tsk salt
  • Kola, tillsätt valfri mängd, jag hade kanske i en halv dl

Blanda äggvitor och socker i en skål och ställ över vattenbad på spisen. Låt vattnet i kastrullen sjuda och vispa ordentligt i blandninen tills temperaturen når 65 grader. Ta bort skålen från kastrullen och vispa blandningen med elvisp eller köksassistent tills blandningen blir till en ordentligt vit och fast maräng. Vispa tills marängen har svalnat, cirka 10-15 minuter. Tillsätt smör en liten bit i taget. Vispa ordentligt mellan varje smörbit, jag brukar se till att räkna till 10 mellan varje. Det tar sin lilla tid men är väl värt det. I detta skede är det lätt hänt att smörkrämen skär sig och ser mer ut om en halvdan äggröra än en fin frosting. Detta hände mig, men ge inte upp! Det är lätt att fixa till, smörkrämen är väldigt förlåtande. Om smörkrämen är för kall, sätt tillbaka skålen över vattenbadet i några sekunder och testa sedan att vispa igen. Är den istället för varm, sätt in skålen i kylskåpet i 10 minuter och vispa igen. När smörkrämen når en fin, silkeslen konsisten, tillsätt en gnutta salt och kola efter smak och vispa sedan i några minuter till tills frostingen är jämn och fin.

Kola


  • 100 g (1,18 dl) strösocker
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 85 g smör
  • En nypa havssalt

Häll socker i en stor kastrull och värm försiktigt, tänk på att inte röra runt under tiden. Vänta tills sockret börjar smälta, bli brunt och bubbla, rör då några varv i kastrullen och se till att allt är ordentligt smält. Ta bort kastrullen från värmen och värm grädden i en mindre kastrull. Tillsätt smöret bit för bit till sockret. Det skär sig i början men sätt tillbaka kastrullen på låg värme tills smten blir slät och fin igen. Tillsätt sedan grädden, häll i lite i taget och ta det mycket försiktigt då det lätt kokar över. Tillsätt lite salt och låt koka i några minuter. Ta därefter bort kastrullen från platten, låt svalna och häll upp kolan i en ren burk.


Chokladglasyr


  • 1 1/2 dl mörk choklad
  • 2 msk vispgrädde
  • 4 msk florsocker
  • 5-8 msk varmt vatten

Hacka chokladen grovt och häll ner tillsammans med vispgrädden i en skål över vattenbad. Värm chokladen och vispgrädden i ungefär 2-3 minuter utan att röra om. Rör sedan försiktigt samman blandningen och tillsätt florsocker. Rör ner vatten en matsked i taget tills chokladglasyren antar en lagom lös konsistens, den ska vara relativt lös. Ställ åt sidan och låt svalna en aning.

Montering


  • 1 dl chokladtäckta toffee bitar

Fyll en spritspåse med smörkrämen och spritsa ett jämt lager över cupcakesen. Enklast är att börja från utsidan, spritsa ett varv runt kanten och sedan jobba sig in mot mitten. Sätt in cupcakesen i frysen i 20 minuter för att de ska bli ordentligt kalla så att inte frostingen smälter. Doppa sedan cupcakesen i chokladglasyren och täck kanterna med hackade toffee bitar. Ställ tillbaka cupcakesen i frysen tills chokladen stelnat, cirka 5 minuter. Avsluta med att spritsa ett sista lager frosting över chokladen.


Det var allt för denna gång! Nu väntar en härlig långhelg, jag äskar verkligen Sverige för alla dessa helg- och klämdagar. Kanske kan dessa underbara cupcakes passa perfekt till en fika i helgen?

tisdag 15 maj 2012

Somrig Bärkaka


Så här i mitten av maj börjar man ju verkligen känna av den oerhört starka längtan efter sommaren, värmen och ledigheten. Nedräkningen inför sommaren pågår för fullt och för att hjälpa sommaren på traven, vad kan då passa bättre än en härlig, frisk och somrig bärkaka? Denna kaka går att anpassa lite som man vill beroende på tycke och smak. Jag använde mig av färska blåbär, hallon, jordgubbar och björnbär men självklart går det lika bra med andra härliga bär, frysta bär eller annan frukt om man hellre vill ha det i sin kaka. Creme fraichen och passionsfruktsjuicen i kakan gör den verkligen otroligt saftig och god och de färska bären gör att längtan efter sommaren känns något mer uthärdlig.


Somrig bärkaka


  • 200 g (cirka 3,33 dl) vetemjöl
  • 1 matsked maizena
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/8 tsk salt
  • 125 g rumstempererat smör
  • 300 g (3,5) dl socker
  • 3 ägg
  • 150 g creme fraiche
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1/2 dl juice från passionsfrukt
  • 1-2 citroner
  • 250 g färska bär/annan frukt

Till servering:


  • Florsocker
  • Eventuellt färska bär som dekoration
  • Vaniljvisp

Sätt ugnen på 165C. Blanda mjöl, maizena, bakpulver och salt i en skål. Sikta dessa ingredienser 5 gånger. Det kan låta otroligt mycket, men låt er inte avskräckas, men en bra sil går det rätt så fort och det ger ett helt fantastiskt, luftigt resultat. När momentet med siktningen är klar är det dags att blanda socker och rumstempererat smör i en annan bunke och vispa det fluffigt. Tillsätt sedan ett ägg om gången och vispa ordentligt mellan varje ägg, gärna ett par minuter. Rör ner creme fraiche, vaniljsocker, citronsaft och passionsfruktjuice. När detta är väl blandat ska mjölblandningen röras ner. Häll i lite mjöl om gången och rör försiktigt samman allting till en jämn och fin smet. Men var försiktig så att det inte vispas för mycket. Häll i smeten i en väl smord form (cirka 20-24 cm i diamter) och lägg på bären i kakan. Man behöver inte trycka ner bären, de skjunker ner i kakan under gräddningen. Grädda kakan i mitten av ugnen i ungefär 70-80 minuter. Tänk på att hålla koll på om kakan börjar mörkna efter ungefär 50 minuter. Om kakan börjar bli alltför brun kan ett bakplåtspapper läggas över kakan.

Pudra över lite florsocker och dekorera eventeullt kakan med lite extra bär på toppen. Servera med vaniljvisp.

söndag 13 maj 2012

New York Blueberry Cheesecake



New York Blueberry Cheesecake. En underbar, mäktig cheesecake med en härlig smak av blåbär. Kesellan och den vita chokladen i kakan gör den verkligen helt oemotståndligt god. Cheesecake är något av en favorit hos mig. Det är aldrig fel med cheesecake och det går att göra i så otroligt många olika former och smaker. I miniformat, i cupcakevariant eller som denna gång - en helt fantastiskt New York Blueberry Cheesecake från Leila. Cheesecake är något jag älskar och helt klart något som ni kommer få se mycket mer av i framtiden!
Kakan är perfekt att göra dagen innan. Den blir bara bättre av att få stå en natt i kylen och sätta sig ordentligt. Jag var lite för sent ute och hade bara tid att låta cheesecaken stå i 5 timmar. Detta resulterade i lite ojämna och inte så vackert skurna bitar - men oj så gott det var! Om du inte har tillgång till varmluftsugnsfunktion som receptet beskriver går det lika bra att baka cheesecaken med vanlig ugn, men höj då temperaturen med 20-25 grader.

New York Blueberry Cheesecake

  • 300 g digestivekex
  • 150 g osaltat smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl majsmjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 600 g Philadelphia
  • 2,5 dl kesella 10%
  • 3 ägg
  • 1 dl vispgrädde
  • 200 g vit choklad av fin kvalitet
  • 1 dl blåbär (färska eller frysta och tinade)

Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Krossa kexen i en mixer, jag lägger oftast kexen i en plastpåse och krossar dem med hjälp av en kavel eller liknande. Smält smöret och blanda med de krossade kexen. Tryck ut blandningen i en botten av en form med löstagbar botten. Grädda kakbotten i 10 minuter och låt den svalna. Höj temperaturen i ugnen till 200 grader. Blanda socker, majsmjöl och vaniljsocker till en jämn smet i en skål. Rör ner kesella och Philadelphia och vispa krämigt och luftigt. Tillsätt äggen under ordentlig omrörning. Häll i grädden lite i taget under vispning. SMält chokladen över vattenbad och rör ner i smeten. Häll smeten över botten och strö över bären. Grädda kakan i 30 minuter. Om kakan börjar bli för gyllene, täck med aluminiumfolie. Stäng av ugnen och låt sedan kakan stå på eftervärmen i 30 minuter. Låt cheesecaken svalna i 6-8 timmar, helst över natten innan den serveras.

fredag 11 maj 2012

Citronmacarons


Jag har faktiskt aldrig smakat Macarons tidigare. Men jag har sett dem, många gånger. Överallt ser man ju dessa ljuvliga små bakverk och nu kände jag att det var dags att prova. Kanske har det varit momentet med att mala mandel till mandelmjöl som har avskräckt mig tidigare, eller kanske bara den stora risken att misslyckas med de små, söta bakverken. Jag hatar att misslyckas och bara vetskapen om att det finns en stor risk att misslyckas med att få macaronsen så där luftiga och fina med en hög fot har gjort att jag valt att undvika att testa. Men när jag nu hittade mandelmjöl i mataffären och dessutom kände att mitt sug efter att utmana mig själv blev för stort var jag tvungen att testa att baka macarons. Jag ångrar mig verkligen inte, nu är jag fast!

Tillslut blev det underbart goda citronmacarons och jag måste säga att jag är ganska nöjd för att vara första gången. De blev kanske inte lika vackra som de macarons som finns på de kända franska macarons-konditorierna Ladurée, men smaken var det inget fel på alls, så otroligt, himmelskt goda. Receptet jag använde mig av kommer från Tartlettes fantastiska bakblogg och det är ett recept som är baserat på en italiensk maräng där man värmer sockerblandningen till 118 grader innan man blandar med äggvita. Det kan tyckas lite krångligare än vissa andra macaronsrecept men det är definitivt värt det något längre momentet. Receptet var perfekt! Nedan finns receptet beräknat för 30 stycken macarons
(60 macaronshalvor).

Citronmacarons

  • 120 gram rumstempererade äggvitor (uppdelat i två skålar)
  • 35 g socker
  • 150 gram mandelmjöl
  • 150 gram florsocker

Till sockerlagen:

  • 150 gram socker
  • 50 gram vatten

Sätt ugnen på 160 grader. Vispa 60 gram äggvitor till ett hårt skum och tillsätt 35 gram socker under omrörning. Koka upp sockerlagen på hög värme i en liten kastrull tills temperaturen når 118 grader. Blanda ner sockerlagen i marängsmeten, sockerlagen ska hällas ner i en smal stråle i marängen under konstant omrörning. Vispa sedan marängen på hög fart i cirka 10-15 minuter tills den kallnat helt och fått en glansig konsistens.

Sila mandelmjölet och florsockret. Rör i resterande 60 gram äggvita i mandel och florsockerblandningen och tillsätt om så önskas någon färg. Sedan är det dags att blanda ihop marängen med mandelblandningen, detta görs genom att marängen försiktigt vänds i mandelblandningen och mixas mycket försiktigt samman till en jämn smet med hjälp av en slickepott. Var mycket försiktig så att smeten inte blandas för mycket, detta kan medföra en alldeles för rinnig smet som är omöjlig att spritsa.

Fyll en spritspåse med rund tyll med smeten och spritsa ut små rundlar på bakpappersklädd plåt, de rinner ut en del så spritsa inte för nära varandra. Låt macaronsen stå cirka 30 minuter i rumstemperatur innan de gräddas så att de får en torr hinna och lättare håller sig fina. Grädda macaronsen i ungefär 10-15 minuter i mitten av ugnen. Jag använder en extra, tom plåt under den andra när jag gräddar macaronsen. Låt macaronsen vila en stund innan bakplåspappret tas ut ur plåten och låt sedan svalna helt innan de fylls med valfri fyllning. Jag använde mig av lemon curd.

Lemon curd:

  • 3 ägg
  • 1,5 dl socker
  • Saft och skal från 2 citroner
  • 50 gram rumstempererat smör

Vispa ägg, socker och citronjuice i en skål över ett vattenbad med sjudande vatten. Värm under omrörning tills krämen tjocknat (ungefär 65-70 grader). Ta av skålen från värmen och blanda i tärnat smör tills blandningen är slät. Tillsätt citronskal och låt svalna. Spritsa eller smeta sedan ut curden på en macaronhalva och sätt ihop med en annan, lika stor halva. Om det blir lemon curd över går det utmärkt att hälla över i en ren burk. Den håller cirka 1 ½ - 2 veckor i kylskåp och går lika bra att frysa. Supergott på rostat bröd, scones, skorpor eller som fyllning i tårtor, cupcakes, osv.

onsdag 9 maj 2012

Devil's food cake


För ett tag sedan fyllde min äldsta lillasyster 6 år och hon beställde två tårtor till kalaset. Och vad gör man inte för sin lillasyster? En av tårtorna blev denna chokladtårta inspirerad av den amerikanska kakan Devil's food cake. En otroligt mäktig chokladtårta med en underbart god chokladsmak. Det hela flöt på otroligt problemfritt fram tills att jag smakade av frostingen och insåg att den var, ja tyvärr, helt oätlig. Den som jag hade tänkt lena och ljuvliga frostingen smakade otroligt beskt. Den gick inte att rädda så jag fick snabbt komma på med en reservplan och det slutade med en fantastisk frosting som det tyvärr var alldeles för lite av då jag inte hade haft några planer på att min första idé skulle misslyckas så totalt. Men så är det med bakning, de är alla dessa misslyckanden som för en framåt. Denna gång ledde det ju till en annan oemotståndlig chokladfrosting, kanske lite mer likt en chokladglasyr. Själva kakan blev väldigt lyckad, hög och fluffig med en fantastisk chokladsmak. Receptet hittade jag på denna fina och alltid lika inspirerande blogg. Jag har skrivit ingredienserna efter vikt då jag ofta tycker att det blir mer exakt men för er som kanske inte har en bra våg eller som tycker att det är enklare står måtten i dl bredvid.

Devil's Food Cake

  • 30 g mörk choklad av fin kvalitet (jag använde mig av 70%-ig choklad)
  • 65 g (cirka 1,33 dl) kakao
  • 2,35 dl varmt vatten
  • 4 stora rumstempererade ägg (varav 2 ägg och 2 äggulor)
  • 0,5 dl Creme Fraiche
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 200 g (cirka 3,33 dl) mjöl
  • 25 g (cirka 0,45 dl) maizena
  • 325 g (cirka 4,64 dl) ljust farin socker
  • 2 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
  • 230 g rumstempererat smör

Hacka chokladen fint och blanda med kakaon i en skål. Koka upp vatten och häll över chokladen och kakaon. Blanda väl och låt stå i minst 1 timme. Sätt ugnen på 175C. Blanda under tiden samman mjöl, maizena, salt och bakpulver i en bunke. I en annan bunke, blanda Creme Fraiche, ägg, äggulor och vaniljsocker. Blanda ner socker i mjölblandningen och blanda det väl samman (gärna i en mixer). Tillsätt rumstempererat, mjukt smör lite åt gången och blanda ordentligt innan äggblandningen rörs ner. Mixa det hela till en len och jämn röra. Rör ner chokladblandningen och rör runt tills allt är väl blandat. Häll ner smeten i två väl smorda bakformar, 20-24 cm. Sätt in kakorna i ugnen och grädda i cirka 40 minuter, kolla med en sticka för att se att kakan är torr. Låt kakorna svalna innan de sätts in i frysen i cirka en timme (eller längre om de ska färdigställas en annan dag) för att underlätta monteringen av kakan så att den inte smular. Under tiden kan frostingen förberedas.

Ljuvlig Chokladglasyr

  • 100 g smör
  • 100 g mörk kvalitetschoklad (jag använde 70%-ig choklad)
  • 50 g (knappt 1/2 dl) honung

Finhacka chokladen. Häll smält smör över och rör om tills chokladen smält. Rör sedan ner honungen. Låt glasyren stelna en aning så att den går lätt att breda ut över tårtan.

Montering

  • Cirka 250 g jordubbar

Ta ut kakorna ur frysen. Skiva jordgubbar fint och lägg dessa på den första kakan. Lägg över den andra kakan och bred på ett jämnt lager chokladglasyr över tårtan. Dekorera med jordgubbar och eventuellt fina sockerpärlor.


Tårtan levde verkligen upp till sitt namn, den var djävulskt god! Den saftiga kakan i kombination med jordgubbarna och den lena chokladglasyren var verkligen perfekt. Och födelsedagsbarnet var mycket nöjd, även om hon framförallt högg in på bullarna och kexen. I slutändan är det av någon konstig anledning alltid det gamla vanliga och väl beprövade som går hem för dem små...


Key Lime Pie Cupcakes


Cupcakes är verkligen det perfekta bakverket. De är enkla att baka, precis lagom stora, går att variera i det oändliga och dessutom är de ju vansinnigt söta. Cupcakes passar dessutom till alla tillfällen, till fikat, kalaset eller som dessa key lime pie cupcakes, som ett sött avslut på en fantastisk middag. Jag har, sedan jag smakade key lime pie för första gången för inte så länge sedan, gått och funderat på att göra något annat roligt av den goda kakan och tillslut blev det en sats cupcakes med vispad grädde och färska bär. De kunde inte vara godare eller enklare att göra! Receptet nedan är beräknat för 8 personer.

Key lime pie cupcakes


Kexbotten:


  • 200 g digestivekex
  • 75 g smält smör

Fyllning:

  • 400 g kondenserad mjölk (1 burk)
  • 4 äggulor
  • Saft och skal från 4 limefrukter

Vispad grädde och bär till dekoration

Sätt ugnen på 175 grader. Krossa kexen fint i en matberedare (jag lägger alltid mina kex i en plastpåse och krosser dessa med hjälp av en kavel) och blanda med smält smör. Tryck ut kexblandningen i botten och upp på kanterna av pappersformar i en muffinsplåt. Grädda bottnarna i cirka 10 minuter och låt dessa svalna. Blanda under tiden kondenserad mjölk med äggulor samt limesaft och finrivet skal. Låt smeten stå i 30-60 minuter för att den ska få tid att ta åt sig smaken från limeskalen innan dessa filas bort genom en finmaskig sil. Fyll smeten över kexen och grädda i mitten av ugnen i ungefär 25 minuter. Låt svalna och servera med vispad grädde och bär.



Jag har kommit på en till fördel med cupcakes, de går utmärkt att frysa. De cupcakes som inte gick åt frös jag ner. Perfekt att ha att ta fram och tina för ett oväntat besök eller när sötsuget blir för stort.

söndag 6 maj 2012

Halloncupcakes med lemon curd och vit chokladfrosting


Halloncupcakes med lemon curd och vit chokladfrosting. Det hörs ju redan på namnet att dessa cupcakes inte kan vara något annat än helt perfekta. När jag såg receptet på den fantastiska bloggen heavenlycupcake fastnade jag direkt och oj vad gott det var! Jag kan inte skryta över några fantastiska bilder då kameran var trasig och jag fick nöja mig med halvdana bilder, men de smakade desto godare.

Halloncupcakes med lemon curd och vit chokladfrosting

  • 4 1/2 dl mjöl
  • 1 dl socker
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 125 g smör
  • 250 g bär

Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret och låt svalna en aning. Blanda mjöl, socker och bakpulver i en bunke och ägg, mjölk och smör i en annan. Rör försiktigt ner de blöta ingredienserna i de torra. Fyll pappersformar i en muffinsplåt till 2/3 med smet och tryck ner några hallon i varje cupcake. Grädda i mitten av ugnen i cirka 25 minuter. Ta ut cupcakesen ur muffinsplåtet och låt svalna på galler.

Lemon curd:

  • 3 ägg
  • 1,5 dl socker
  • Saft och skal från 2 citroner
  • 50 g rumstempererat smör

Vispa ägg, socker och citronjuice i en skål över ett vattenbad med sjudande vatten. Värm under omrörning tills krämen tjocknat (ungefär 65-70 grader). Ta av skålen från värmen och blanda i tärnat smör tills blandningen är slät. Tillsätt citronskal och låt svalna. Gröp ett hål i mitten av varje cupcake och fyll med lemon curd.

Vit chokladfrosting:

  • 200 g vit choklad
  • 200 g cream cheese (jag använder Philadelphia)

Smält den vita chokladen över vattenbad. Ta av chokladen från plattan och vispa ner cream cheese till en jämn smet. Låt svalna och ställ kallt för att fristingen ska stelna och bli lätt att spritsa. Spritsa sedan på frostingen på cupcaksesen.